Club Activiteiten

De Universitaire Stichting biedt elk jaar een ruim aanbod van kwaliteitsvolle activiteiten aan de Club-leden aan.
Voor meer informatie klik op de foto of de titel.

 - (donderdag, 5 december, 2024 - 14:00)

In het Ethisch Forum 2024 van de Universitaire Stichting wordt een gedachtenwisseling gehouden over de criteria voor het aanwerven en bevorderen van het academische personeel aan de universiteiten, met als titel

TOWARDS A REVOLUTION IN THE ASSESSMENT OF ACADEMICS ? 

Het Ethisch Forum 2024 gaat door op donderdag 5 december 2024 van 14 tot 18 u. in de Universitaire Stichting.
Voor meer informatie wordt verwezen naar de website van het Ethisch Forum.

 

 - (woensdag, 26 juni, 2024 - 18:00)

Woensdag 26 juni 2024 (ipv Woensdag 5 juni) om 18 u: In dit feestelijk Ensor-jaar laten we graag een Ensorkenner aan het woord. Dr. Herwig Todts, senior curator in het KMSKAntwerpen, zal de leden en genodigden onderhouden over "Verrukkelijke turbulentie: nieuwe perspectieven op de kunst van James Ensor". De causerie (N/F) wordt ingeleid en geanimeerd door Prof. Francisca Vandepitte, Conservator Moderne kunst KMSKB, deeltijds docent aan de VUB.

Na de causerie volgt een hapje en een drankje.

Deelname: 25€ p.p. Inschrijven vóór 19 juni. Inschrijvingsformulier.

De Causerie

Wanneer we het over Ensor hebben, dan gaat het bijna altijd over “de getormenteerde, rebelse, excentrieke eenzaat achter het masker”. Die biografische obsessie is niet factcheckproof en verhindert bovendien een goed begrip van zijn kunst. Ensor was om te beginnen parttime kunstenaar die bovendien hoofdzakelijk op verplaatsing in Brussel speelde. Doelbewust, nagenoeg projectmatig, realiseerde hij een uiterst gevarieerde oeuvre. Ensor was veel meer dan “le peintre des masques”. Maar we mogen zijn multimediale uitstappen als musicus, schrijver en “literair performer” ook niet uit het oog verliezen. Een grondige analyse van Ensors geschriften, brieven en teksten, nieuw stilistisch en materiaal-technisch onderzoek, laten ons toe om Ensors vernieuwende, af en toe baanbrekende zoektocht naar “verrukkelijk turbulente” beelden beter te begrijpen. 

De spreker

Herwig Todts (1958) studeerde kunstgeschiedenis bij de Ensorkenner Marcel De Maeyer aan de universiteit Gent en promoveerde tot doctor in de kunstwetenschappen op een proefschrift getiteld “James Ensor occasioneel modernist. Ensors maatschappelijke en artistieke opvattingen en de interpretatie van zijn kunst.” Hij Is senior curator in het KMSKantwerpen. Hij publiceerde en organiseerde tentoonstellingen in binnen- en buitenland over beeldende kunsten in de 19de en 20ste eeuw, het Naturalisme in Europa, Henri De Braekeleer, James Ensor, Rik Wouters, Maurice Gilliams. Hij was Gastdocent kunsthistorisch onderzoek Universiteit Utrecht Geesteswetenschappen en leidt het Ensor Research Project van KMSKA in samenwerking met Universiteit Antwerpen (Axis).

 

 - (vrijdag, 26 april, 2024 - 09:00)

Op 26 april 2024 brachten we, onder de leiding van Prof. Joost van der Auwera (UGent en Afdelingshoofd op rust "Oude Beeldhouw- en Tekenkunst", Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, lid van onze Club) een bezoek aan Brugge, geen gewoon toeristisch bezoek, maar een exclusief bezoek voor de cultuurliefhebber.

Wandelend, vanaf het station naar de betrokken wijk, gaf Prof. Joost van der Auwera uitleg over de hoogtepunten.

Programma:

-          de Sint-Sebastiaansgilde: een exclusief bezoek met gidsen (Nl/Fr) (10u-11u). Bij de Sint-Sebastiaansgilde krijgen we koffie. 

-          de Jerusalemkerk- Adornem-domein  (in de privé-handen van de familie de Limburg-Stirum) (ca. 11.15-12.15u) – geleid bezoek.

-          lunch in restaurant “De Verloren Hoek”.

-          het Groot Seminarie, grondig bezoek met de Rector, 14u30 tot ca 16.15u., rondgang met exclusieve toegang tot de manuscripten van de Ter Duinenabdij.

-          de Sint-Annakerk (ook de barokke salonkerk genoemd) 16:30u-17u.

Daarna te voet terug naar het station via een andere interessante weg.

 - (woensdag, 24 april, 2024 - 18:00)

Op 24 april 2024 organiseerde de Universitaire Stichting, in samenwerking met de Koninklijke Militaire School en het Egmont Instituut, een debat (N/F) over de uitdagingen voor de geostrategie en de wereldorde in het internationale verkiezingsjaar 2024. De sedert 2022 aan gang zijnde oorlog in Oekraïne stelt ons voor zeer grote geostrategische uitdagingen. Ook worden in 2024 in meer dan 50 landen verkiezingen gehouden, in het bijzonder in Europa, de Verenigde Staten en Rusland, komt er een nieuwe leiding voor de NAVO en voor Europa. Welke zijn de voornaamste uitdagingen waarmee onze wereld moet omgaan?  Hoe gaan we vanuit militair oogpunt en vanuit politiek oogpunt met deze uitdagingen om? Deze zeer belangrijk problematiek werd ingeleid vanuit militair oogpunt door Luitenant-kolonel Tom Simoens, professor Geschiedenis KMS, en Kolonel SBH Peter Philipsen, militair docent KMS, en vanuit politiek-strategisch oogpunt door Ambassadeur Ghislain D’hoop, Buitenlandse Zaken. Moderator van het debat was divisie-admiraal Yves Dupont, commandant van de KMS.

Het debat werd gevolgd door een receptie.

De sprekers

Luitenant-kolonel Tom Simoens is professor Geschiedenis aan de Koninklijke Militaire School. Hij plaatst de geopolitieke uitdagingen in een historische context en een bredere perspectief sedert 1945 en bespreekt de vraag of we werkelijk te doen hebben met een historisch keerpunt.

Kolonel stafbrevethouder Peter Philipsen, militair docent aan de Koninklijke Militaire School, plaatst de huidige uitdagingen in een bredere militaire context.

Ambassadeur Ghislain D’hoop is een senior diplomaat, die in zijn 40-jarige carrière diverse leidinggevende functies heeft opgenomen (Buitenlandse Zaken, koninklijk raadgever, ambassadeur in Berlijn, voorzitter VN commissie Drugs, vice-voorzitter IAEA Board) en thans wnd. Directeur-Generaal voor Multilaterale aangelegenheden en Globalisatie is op het Ministerie Buitenlandse Zaken.

 - (donderdag, 11 april, 2024 - 19:00)

Exclusief huisconcert met mezzo-soprano Maria Warenberg, Nederlandse laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang 2023, begeleid aan de piano door Nino Pavlenichvili. Dit concert werd georganiseerd in samenwerking met dr. Erik Loosen, lid van de Club van de Universitaire Stichting, Voorzitter van de Vereniging Vlaamse Academici afdeling Brussel en de Koningin Elisabeth-wedstrijd.

Het concert werd gevolgd door een walking cocktail in aanwezigheid van de musici.

Programma

J.S. Bach   Mass in B minor, BWV 232, Laudamus te
W.A. Mozart   La Clemenza di Tito, Torna di Tito a lato
G. Mahler   Rheinlegendchen
P.I. Tchaikovsky   Non but the lonely heart
Piano solo   Tchaikovsky-  April
M. Mussorgsky   With the nanny
M. Mussorgsky   In the corner
M. Mussorgsky   The Beetle
M. Mussorgsky   Evening prayer
J. Massenet   Coeur dans amour from Cendrillon
P.I. Tchaikovsky   Was I not a blade of grass in the field
Piano solo   Massenet -  Thais
H. Berlioz -  L’ile inconnue
G. Rossini   Una voce poco fa from Il barbiere di Siviglia

De musici (teksten van de Koningin Elisabethwedstrijd)

Maria Warenberg, Nederlandse laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang 2023, studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam in de klas van Sasja Hunnego. Daarnaast volgde ze masterclasses bij docenten van de Juilliard School, ondermeer bij Ann Murray, Sergei Leiferkus en Angel Brower. Vorig seizoen maakte ze haar debuut bij Opera Zuid in Maastricht, in de rol van Stéphano in Gounods Roméo et Juliette. Momenteel studeert ze aan de Dutch National Opera Academy, waar ze optrad als Costanza in Haydns L’isola disabitata met het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Kenneth Montgomery, en als Ramiro in Mozarts La finta giardiniera. Dit seizoen is Maria Warenberg ook te zien met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Enrico Delamboye, in het Concertgebouw Amsterdam en in TivoliVredenburg. Ze heeft naast operarepertoire een grote passie voor liedrepertoire.

De in Georgië geboren Nino Pavlenichvili studeerde af aan het Conservatorium van Tbilisi. Daarna verhuisde ze naar Frankrijk, waar ze zich specialiseerde in de begeleiding van jonge zangers aan het Conservatoire National de Région de Toulouse en vervolgens aan het Centre de Formation d’Artistes Lyriques de Marseille. Nadat ze was opgemerkt tijdens haar optredens met het Orchestre du Capitole, werd ze veel gevraagd door de toonaangevende Franse operahuizen. Ze werkt regelmatig samen met het Festival d’Aix-en-Provence als repetitor. Als specialiste van het Russische repertoire bereidde ze verschillende Russischtalige producties voor, met name in de Opéra de Lyon, het Teatro Massimo te Palermo, de Opera San Carlo in Napels, het Théâtre du Capitole in Toulouse en het Koninklijk Munttheater. Nino Pavlenichvili brengt ook regelmatig recitals met zangers als Vladimir Galouzine, Tamar Iveri, Béatrice Uria Monzon, Jean-Luc Viala, Anne-Catherine Gillet, Anais Constant en Stéphane Degout. In 2016 nam ze Abendlied-Morgenlied op met Les Éléments, o.l.v. Joël Suhubiette. Daarnaast is ze al enkele jaren de officiële pianiste van verschillende zangwedstrijden in Toulouse, Marseille en Marmande.

 - (dinsdag, 19 maart, 2024 - 20:00)

De Universitaire Stichting wenst hulde te brengen aan de heer Damien Wigny, lid van de Club van de Universitaire Stichting, die van bij het opstarten van de activiteiten van de Universitaire Stichting, actief deelnam aan culturele reizen (zoals Transsylvanië, Armenië en Georgië, Sils-Maria, …) en zelf culturele reizen gidste voor de leden (Toscane, Sicilië, Les Villas Palladiennes, Luxemburg, Trier, Metz, Nancy, …).

Hij was actief betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse Galaconcert voor MS, waar hij ook gehuldigd werd op 19 maart 2024 om 20 uur in BOZAR.

De Universitaire Stichting nam een optie op plaatsen in 1e (corbeille) en 2e cat. (parterre zetels middenbeuk). Nadien werd een glas aangeboden.

Voor het programma, klik onderstaand bestand.

 - (zaterdag, 9 september, 2023 - 20:00 tot zondag, 16 juni, 2024 - 19:00)

Het Paleis voor Schone Kunsten nodigt in 2023-2024 opnieuw een aantal grote orkesten en befaamde musici-solisten uit, binnen een gevarieerd programma. Met de Universitaire Stichting naar een selectie van 20 hoogstaande, meestal internationale concerten geeft u recht op een gunstige ledenprijs met belangrijke reductie (in abonnement of losse concerten). Zitplaatsen zijn voornamelijk op het 1e frontbalkon. Voor bepaalde concerten hanteert BOZAR echter een ander zaalplan met minder goede plaatsen in cat. 2, vandaar onze keuze voor 1e cat. met dezelfde 20% korting.
Om zeker te zijn van goede plaatsen, hebben wij reeds een optie genomen op een aantal plaatsen. Zodra de inschrijving afgesloten is, worden de niet-verkochte tickets teruggegeven.

Door deze link te klikken verkrijgt u het programma van de door ons geselecteerde concerten. 
Inschrijvingsformulier.

Inschrijvingen voor concerten in volgende maanden zijn nog mogelijk.

Betalen op rek. BE21 2100 7148 4103 (BNP PARIBAS-FORTIS) . Enkel de betaling geldt als inschrijving. De eerst betaalde plaatsen hebben voorrang! 

Info: Hilde GARMYN (02/545 04 07) - fu.us@universityfoundation.be