De Europese Unie, een geschiedenis

Datum: 
maandag, 7 april, 2025 - 11:45
Plaats: 
Universitaire Stichting
Afspraak: 
dinsdag 3 juni 2025 om 18 u.

In korte tijd ziet onze wereld er helemaal anders uit. Ook Europa ondergaat de nodige evoluties. Op dinsdag 3 juni 2025 om 18 uur komt prof. Hendrik Vos (UGent) zijn visie uiteenzetten in een lezing: De Europese Unie, een geschiedenis (en hoe die haar schaduw werpt over vandaag en morgen). De lezing gaat door in het Nederlands.  Moderator en dicussant is ambassadeur Pol De Witte, directeur-generaal van het Egmont – Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen (N/F).

Nadien volgt debat. Nadien wordt een hapje en drankje aangeboden.

Deelname: 25€ pp. Inschrijven tot 26 mei. Inschrijvingsformulier.

Het onderwerp :

De Europese Unie, een geschiedenis (en hoe die haar schaduw werpt over vandaag en morgen). Gebaseerd op het boek: “Dit is Europa – de geschiedenis van een Unie

De Europese Unie is belangrijk. Het is een markt zonder slagbomen maar met vele regels. Voor alle grote uitdagingen van vandaag verwachten we antwoorden van Europa. Maar waar komt die Europese Unie vandaan? Was er ooit een groot plan? Of is ze haast ‘al stoemelings’ gegroeid?

In deze lezing vertelt Hendrik Vos op basis van anekdotes en petite histoire hoe de Europese Unie ontstaan is, na de Tweede Wereldoorlog, en hoe ze uitgroeide tot de politieke machine die ze vandaag is. Het verloop stond nooit met zekerheid vast en had dikwijls te maken met toevalligheden, onverwachte gebeurtenissen, vriendschappen of botsende karakters. Het is de historie van ministers die cello speelden, een grondwet die in een braadkip belandde, een huwelijk in Moskou, de ondertekening van blanco vellen en zoveel meer. Het is een verhaal dat soms pakkend is, soms grappig, nu eens serieus, en dan weer vol misverstanden.

 

De spreker

Hendrik Vos is professor Europese politiek aan de UGent (vakgroep Politieke Wetenschappen) en is als columnist verbonden aan De Standaard. Hij probeert de Europese politiek op een begrijpbare wijze uit te leggen en werd daarvoor enkele jaren geleden bekroond met de Wablieftprijs voor klare taal, samen met VRT-journalist Rob Heirbaut. Met Heirbaut maakte hij ook de televisiereeks ‘Het IJzeren Gordijn’, die in 2014 op Canvas te zien was, naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de val van de Muur. Met radiomaker Sven Speybrouck trok hij voor de podcast ‘Het mirakel van Schuman' in 2021 door Europa, op zoek naar verhalen over de geschiedenis van de eenmaking. Deze podcast is gebaseerd op het boek 'Dit is Europa - de geschiedenis van een Unie’, waarin met veel anekdotes en petite histoire verteld wordt over het ontstaan van de Europese Unie. Van dat boek is er ook een theaterversie die al in een honderdtal zalen werd gespeeld, in binnen- en buitenland. 

 

De dicussant/moderator

Pol De Witte is directeur-generaal van het Egmont – Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen. Hij studeerde rechten en specialiseerde in internationaal en Europees recht aan de VUB. Van 1984 tot 2022 werkte hij op Buitenlandse Zaken. Van 1995 tot 2000 en van 2002 tot 2005 werd hij gedetacheerd naar het Internationaal Secretariaat van de NAVO waar hij - als diensthoofd Multilaterale Zaken van 2002 tot 2005 - o.m. verantwoordelijk was voor de relaties met de EU. Tussen 2009 en 2016 was hij ambassadeur van België in achtereenvolgens Ankara (Turkije) en Kopenhagen (Denemarken). Vervolgens werd hij gedetacheerd naar het Koninklijk Paleis waar hij secretaris-generaal van het Huis van Zijne Majesteit de Koning was tot zijn opruststelling in 2022.

Inschrijven en betalen vóór: 
26 mei