Welkom op de site van Universitaire Stichting

  • Auditoria of vergaderzalen in verschillende maten
  • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
  • Het volledige programma van onze activiteiten online

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

  • voor academici van heel het land,
  • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
  • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

Zie verder op de website voor de initiatieven en activiteiten georganiseerd door de Universitaire Stichting.

 

De Club staat tot uw beschikking ... restaurant, salons, vergaderzalen, hotel en activiteiten...

Gelieve voor het restaurant idealiter minimum 24 u op voorhand te reserveren via restaurant@universityfoundation.be of via deze linkVoor het menu, klik op link.

U kan gebruik maken van het hotel en de vergaderzalen. Gelieve ons daarvoor te contacteren.

 Read more

Concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), indien reeds beschikbaar, wordt verkregen door te klikken op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Dinsdag 19 april 2022 om 17 u Causerie (N/F) met Prof. Pierre Schoentjes (UGent) over zijn recent boek 'Nos regards se sont croisés", met inleiding en commentaar door Prof.Michel Flamée (VUB). Wordt verplaatst naar een latere datum.

Woensdag 23 november 2022 17-19 u.; Activiteit Re-Bel"Simplified Belgium reconsidered"

Donderdag 1 december 2022: Ethisch Forum met als titel "Is politics part of the of the universities' job?". Meer informatie.

Woensdag 7 december 2022 om 17.30 u. : Avondlezing "Hernieuwbare energie : Ja, maar …" door prof. Jef Ongena. I(KMS-ERM), met inleiding door Dr. Ir. Georges Van Goethem.

Voor informatie over vroegere activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten. De presentaties kunnen, indien beschikbaar, daar gedownload worden.Read more

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Dinsdag 22 november 2022 om 10 u.: Bezoek aan de tentoonstelling Shin Hanga, gevolgd door de lunch in de Universitaire Stichting.

Donderdag 8 december 2022 om 11 u. : Bezoek aan de tentoonstelling "Alexandrië: vervlogen toekomsten" in BOZAR, onder leiding van de commissarissen Arnaud Quertinmont en Nicolas Amoroso (van het Musée de MARIEMONT) (in F), gevolgd door de lunch in de Universitaire Stichting.

Dinsdag 13 december 2022: Daguitstap naar Gent.. Meer informatie.

Muziekconcerten in Bozar in 2022-2023: klik hier.

Van zondag 5 juni tot zaterdag 11 juni 2022: Culturele reis naar Thessaloniki en Macedonië met prof. Bernard COULIE, ererector van UCLouvain. Nadere informatie.

Van zaterdag 30 juli tot zondag 7 augustus 2022: Muzikale reis naar het Festival Crete Senesi met Philippe HerrewegheNadere informatie.

Van maandag 5 september tot vrijdag 9 september 2022 :  Culturele reis naar Rome - Meer informatie

Voor informatie over vroegere activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.Read more

 

Donderdag 8 december 2022 om 11 u. : Bezoek aan de tentoonstelling "Alexandrië: vervlogen toekomsten" in BOZAR, onder leiding van de commissarissen Arnaud Quertinmont en Nicolas Amoroso (van het Musée de MARIEMONT) (en F), gevolgd door de lunch in de Universitaire Stichting.

Deelname: 70 € p.p.

InschrijvingsformulierRead more

Dinsdag 13 december: Programma
Om 10 u Geleid bezoek (N) aan het GUM, het  Gents Universiteitsmuseum (K.L. Ledeganckstraat 35, 9000 Gent), het nieuw museum van de Universiteit Gent, met ontvangst en inleiding door Dr Marjan Doom, directeur.
Lunch Restaurant Mub’art – Museum van Schone Kunsten te Gent.
Om 14u : Bezoek (N) aan de fototentoonstelling “Licht uit het Oosten. Licht op het Oosten. Franz Cumont (1868-1947) en de antieke mysterieculten", onder leiding van prof.  Danny Praet,.in het Vandenhove Centrum voor Architectuur en Kunst, Rozier 1, Gent.
Deelname 70 € p.p. Inschrijvingsformulier.  Inschrijven en betalen voor 6/12/2022.Read more

Sedert 1962 wordt een Fernand Collin-prijs voor Recht uitgereikt voor wetenschappelijke werken uitgevoerd in Vlaamse universiteiten, eerst tienjaarlijks, en later, vanaf 1982, tweejaarlijks, als huldebetoon aan Fernand Collin (1897-1990), voorzitter van de Kredietbank van 1938 tot 1973 en tevens hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven. De administratieve organisatie voor de indiening van de kandidaturen en voor de werkzaamheden van de jury wordt opgenomen door de Universitaire Stichting.
Deze prestigieuze prijs was voorbehouden voor werken in het Nederlands. Aangezien meer en meer wetenschappelijke werken in de universiteiten in Vlaanderen in het Engels worden geschreven, werd beslist, naast de tweejaarlijkse Fernand Collin Prijs voor Nederlandstalige werken (in de even jaren), eveneens een tweejaarlijkse Prijs voor Engelstalige werken te organiseren (in de oneven jaren) voor doctoraatswerken of andere onderzoekswerken in rechtswetenschappen, gerealiseerd in de universiteiten in Vlaanderen. Deze Fernand Collin Prijs voor Engelstalige werken wordt voor het eerst georganiseerd in 2023.
Kandidaturen voor de eerste "Fernand Collin Prize" voor Engelstalige  werken worden ingewacht voor 15 januari 2023. Alle informatie, de aankondigingsposter, het reglement en het indieningsormulier zijn beschikbaar op de website via deze link.Read more

De recente activiteit van Re-Bel over "Simplified Belgium reconsidered" ging door op woensdag 23 november 2022 van 17 tot 19 u. .
Maxime FONTAINE en Manon PIERROT stellen de voornaamste besluiten voor van de studie die ze, in opdracht van Brussels minister Sven Gatz, geschreven hebben over de financiële implicaties van de huidige staatsstructuur.Sven GATZ en Paul MAGNETTE zullen daarop reageren.
Moderatoren: Béatrice DELVAUX (Le Soir) & Karel VERHOEVEN (De Standaard). 
Deze activiteit werd georganiseerd in een hybride vorm, zowel "live" als "on line".

Meer informatie (zodra beschikbaar) op de website van Re-Bel.Read more

Dit jaar zal in het Ethisch Forum van de Universitaire Stichting een gedachtenwisseling gehouden worden over de maatschappelijke functie van de universiteiten, met de uitdagende titel

Is politics part of the universities’ job?

Deze editie van het Ethisch Forum is opgedragen aan:Caroline Pauwels (ererector VUB) die op 5 augustus 2022 is overleden. 
Het Ethisch Forum 2022 gaat door op donderdag 1 december 2022 van 14 tot 18 u. in de Universitaire Stichting.
Voor een uitgebreide beschrijving van het onderwerp en het programma wordt verwezen naar de website  van EF 2022.Read more

Woensdag 7 december om 17.30 u. Avondlezing "Hernieuwbare energie : Ja, maar …" door prof. Jef Ongena. I(KMS-ERM): "Kernfusie : een beloftevolle energiebron voor de toekomst."

Inleiding door Dr. Ir. Georges Van Goethem (Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen van België (ARSOM -KAOW), docent aan verschillende Belgische en Franse universiteiten).

Na de lezing en debat volgt een hapje en een drankje.

Prijs 30 €.. Inschrijvingsformulier.Read more

 

Dinsdag 22 november om 10 uur : Bezoek aan de tentoonstelling Shin HangaDe nieuwe prenten van Japan (1900-1960), ingeleid door Mevrouw Nathalie Vandeperre, Conservator van de collecties Verre Oosten en Co-commissaris van de tentoonstelling.

Bezoek gevolgd door de lunch in de Universitaire Stichting. Read more

Pagina's